Gå med i facket – vilket?

Facket är ett kort ord men innefattar väldigt många olika fackförbund. För att veta vilket som passar dig bäst och ger dig de bästa förmånerna krävs det att du gör lite förundersökning. Arbetar du inom stora och väletablerade branscher som industri, skola eller omsorg samt kommunalt finns det alltid ett naturligt val. IF Metall arbetar för industrin, Vårdförbundet riktar sig mot vård- och omsorg och Lärarförbundet förbättrar förhållanden för landets skolanställda.

Det är också möjligt att gå med i facket som inte specifikt riktar in sig på ett visst område och bransch. Unionen är ett bra exempel på ett fack av denna typ. Dit rör sig folk inom alla branscher och det är idag ett väl utbrett fackförbund.

Var och hur du ska gå med i facket är inte alltid solklart. Vissa förbund är fast inriktade på en viss bransch, medan andra sträcker sig över gränserna. Idag arbetar många också för bemanningsföretag, vilket gör gråzonen ännu gråare och svår att urskilja. Då är det viktigt att du verkligen undersöker och tar reda på vilket fack du ska gå med i, du kan ta hjälp av fackförbund.nu för guidning till vilket fack som passar dig.. Om du gå med i fel fack riskerar du att inte få den optimala hjälpen.